Beste tuinders,

Dit bericht is met name bedoeld voor de minder ervaren tuinders.

Bij controle van uw aardappelveldjes bleek dat er heel veel kevers en vooral larven van deze kevers aanwezig zijn. We hebben sterk de indruk dat deze niet of onvoldoende worden bestreden.

Bestrijding is erg belangrijk, de kevers leggen eitjes en met name de larven zijn echte veelvraten. Dit kost u niet alleen uw aardappelplant, maar deze larven gaan, als ze volwassen zijn, de grond in en komen volgend jaar weer massaal als kevers tevoorschijn, m.a.w als ze niet worden bestreden zijn de problemen elk jaar groter en komt het zover dat we geen aardappelen meer kunnen telen. Het bestuur is niet voor het bestrijdingsmiddelen, maar deze jongens moeten echt worden aangepakt en wel zo spoedig mogelijk

Met vriendelijke groeten, namens het bestuur,
Henk R.

Hieronder staat meer info en een staan een paar middelen, die u kunt gebruiken.

De larven van de Coloradokever

De kever is herkenbaar aan zijn gele dekschild, waarop duidelijk 10 zwarte strepen te zien zijn.

Op tijd de coloradokever bestrijden
De larven van de coloradokever zijn rood van kleur en treft u vooral ’s zomers aan op de aardappelplanten. Zij leven voornamelijk van aardappelloof. Het is belangrijk om uw aardappelbedden vanaf juni tot juli regelmatig te inspecteren. In deze maand leggen de kevers hun eitjes op de onderkant van het gebladerte. Zo kunt u op tijd de larven van de coloradokever bestrijden. In warmere jaren leggen de kevers tot wel drie keer per jaar eitjes De eitjes worden in groepjes aan de onderkant van de bladeren geplaatst. Bij een kleine moestuin met maar een paar aardappelplanten kunt u de eitjes op de bladeren platknijpen of de kevers en larven vangen.
Als u te laat bent of veel aardappelplanten hebt, dan is het belangrijk zo spoedig mogelijk een biologisch bestrijdingsmiddel in te zetten.

Herkomst coloradokever
De coloradokever is zwartgeel gestreept en komt van oorsprong alleen voor in Noord-Amerika. In de negentiende eeuw werd de kever echter per ongeluk met aardappelplanten meegevoerd naar Europa. In Nederland richt de larve van deze kever veel schade aan. Complete aardappelvelden worden door deze vraatzuchtige beestjes geruïneerd. De kevers worden niet langer dan 1 centimeter. Volwassen coloradokevers lijken qua vorm en grootte op lieveheersbeestjes.

Coloradokever bestrijden met een biologisch middel
Er zijn meerdere manieren om de coloradokever te bestrijden op een biologische manier. Bijvoorbeeld met aaltjes. Dit zijn de natuurlijke vijanden van de vaatzuchtige larven van de keversoort. Voor meer informatie over aaltjes als biologisch bestrijdingsmiddel én hoe u snel resultaat boekt, verwijzen we u graag door naar Ecostyle Aaltjes tegen larven coloradokever.

Beeld: Peter van de Merwe

Goedkope bestrijdingsmiddelen om coloradokever te bestrijdenBayer Garden Natria Pyrethrum vloeibaar 30 ml;
Luxan Pyrethrum vloeibaar 30 ml;
Ecostyle SRruzit vloeibaar 750 ml.

Category