Niet dat in juli het werk in de moestuin plots stilvalt, maar het verandert wel. Er kan nog wel wat gezaaid en geplant worden, maar oogsten wordt nu belangrijker. Eindelijk volop de vruchten plukken van je werk. Hieronder vind je enkele nuttige weetjes over de moestuin in juli!
Enkele nuttige weetjes over de moestuin in juli
- De mooie gele bloemen van courgettes zijn perfect eetbaar.
- Geef je tomaten altijd water aan de stam, en verwijder de onderste bladeren tot aan de eerste tros. Wanneer die bladeren nat worden en (gedeeltelijk) op de grond liggen, vergroot je de kans op schimmels en ziektes.Zeker wanneer je tomaten buiten staan, moet je voldoende bladeren verwijderen zodat er voldoende luchtcirculatie tussen de planten is.
- Zijn de pompoenplanten goed aan het groeien? Overweeg dan om ze te toppen dan wordt je plant steviger én krijg je twee uitlopers (in plaats van één).
- Aardbeiplanten maken nu massaal uitlopers aan. Zet daarom je plant even in de volle grond en laat enkele uitlopers wortel schieten. Volgend jaar heb je dan nieuwe planten die je kunt uitdelen of waarvan je zelf kunt genieten.
- Is het er nog niet van gekomen om de wortelen, pastinaken en rode bieten uit te dunnen? Dan kun je het nu nog perfect doen én genieten van die kleintjes. Vul er een ovenschotel mee en laat het smaken!
- Staat een deel van je kruiden in bloei? Laat ze zich dan ter plaatse uitzaaien zodat je volgende lente al vroeg van fris groen kunt genieten. Bovendien zijn bijen dol op die kruidenbloemen, dus je tuin wordt er alleen maar beter van!
- Oogst uien en look zodra het loof gaat hangen en er zonnige, droge dagen worden voorspeld. Laat ze nog eventjes liggen om verder te drogen. Bind daarna het loof van telkens enkele uien samen en hang ze zo te drogen onder een afdak.
- Zodra de planten van struikbonen 30 cm hoog zijn, doe je er goed aan om ze ‘op te hogen’. Maak wat grond los en duw het tegen de stam. Op die manier verstevig je de plant en zal het zonder problemen stevige bonen kunnen dragen.
Enkele basisregels bij het oogsten
- Geef je planten bij voorkeur ’s avonds water, of wanneer de zon er niet meer op schijnt. Anders riskeer je verbrande bladeren te krijgen.
- Oogsten doe je bij voorkeur ’s ochtends, zeker op warme dagen. ’s Nachts hebben bladeren en vruchten de kans gehad om te bekomen van de warmte, zodat ze er weer stevig bij staan.
- Wees niet bang om te plukken: regelmatig oogsten stimuleert de vorming van nieuwe vruchten, bladeren of bloemen. Dit geldt ook voor bloemen in je tuin trouwens.
- Laat pas geoogste groenten zeker niet in de zon liggen, maar leg ze in de koelkast of op een koele plek.
- Laat bonen, courgettes, erwtjes, komkommers en pompoenen niet te groot worden. Jong hebben ze het meeste smaak.
- Is er een leeg stukje moestuin? Zet er dan groenbemester of zaai nog snelle groeier zoals boontjes.
- Wanneer de struiken van prinsessenboontjes en snijbonen leeg zijn, knip de struik dan op 5 cm van de grond af. Je kunt de struik uit de grond trekken, maar de wortels bevatten stikstokbolletjes die voordelig is voor de grond.