In juni kan het in eens erg warm zijn. Water geven wordt dan een nieuwe prioriteit. Zorgen dat er genoeg te drinken valt is van levensbelang.  Zeker voor zaailingen die zich net gaan ontwikkelen en voor pas verplante gewassen. Het is dus de moeite waard om tijd te besteden om het water terecht te laten komen bij de gewassen die het meest nodig hebben.

Planten in juni

In juni zijn de omstandigheden optimaal. De warme temperaturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Later in de zomer zijn de omstandigheden minder gunstig. Zorg dus dat al je gewassen halverwege juni geplant en aan het groeien zijn. Gewassen zoals tomatenpaprika’saubergines en komkommers kun je in juni perfect planten.

Zaaien in juni

Nu kunt u gewassen zaaien die snel doorschieten als ze koude of korte dagen beleven. Dat geldt onder andere voor witlof, andijvie en Chinese kool.

Oogsten in juni

  • In de loop van de maand juni komen er wat stukjes grond in de moestuin vrij. Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuien en jong  wortelen maken in deze maand soms als plaats voor een volgend gewas.
  • Juni is eigenlijk nog te vroeg om de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten al te trekken. Er zijn immers  nog heel wat hoofdteelten die je nog kunt opstarten.
  • De eerste zomerworteltjes, rode bietjes en tuinbonen zijn aan het begin van de zomeroogst klaar.
  • Als het goed is hangen er nu felrode aardbeien aan aardbeienplanten !
volkstuinvereniging Het Hoge Land

Algemene moestuintips juni

  • Insectenplagen beginnen in de zomer schadelijk te worden. Rode spintmijten houden van hete, droge omstandigheden en zorgen voor bladverlies bij sperziebonen, pronkbonen en kasgewassen.
  • Valse meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Vochtig blijvende grond kan de schade beperken, geef daarom zorgvuldig water.