Was je in mei nog druk doende met heel veel zaaien en verspenen, inmiddels is het tijd om al die jonge plantjes uit te planten. De vorst lijkt iets uit een ver verleden, de dagen zijn op hun langst en je kunt dus in de moestuin in juni lekker lang doorwerken. Er is in ieder geval meer dan genoeg te doen deze maand.

Moestuin in juni: groenten uitplanten

In juni kun je heel veel groenten die je eerder hebt gezaaid uitplanten in de moestuin. Snijbonen, sperziebonen, courgettes, pompoenen, komkommers, suikermais en tomaten: allemaal snakken ze naar een plekje in de vollegrond. Ook kun je nu spruitjes, diverse soorten kool, bloemkool en knolselderij uitplanten.

Dit kun je nog meer allemaal doen in de moestuin in juni:

Aardbeien beschermen

aardbeien beschermen tegen vogels

Juni betekent aardbeien! Maar je moet wel de vogels voor zijn, dus houd die weg bij je zomerkoninkjes door (vogelvriendelijke) netten over je planten te spannen. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om volgende keer gele of witte aardbeien te kweken. Die zijn minder aantrekkelijk voor de vogels en smaken net zo lekker.

Onkruid wieden

Als je groenten snel groeien, doet het onkruid dat ook. Als je regelmatig het onkruid verwijdert, kost het je niet al te veel werk. Schoffel tussen de rijen (of trek het met de hand uit de grond van je vierkantemetermoestuin) en laat de eenjarige onkruidzaailingen op de grond liggen om uit te drogen voor je het op de composthoop gooit.

Water geven

Water geven bij droogte

Water geven, het blijft in de zomer een klus zodra de temperaturen omhoog schieten. Zeker als de regen uitblijft, moet je je groenten regelmatig water geven. Wees zuinig met het schaarse water en geef prioriteit aan alles wat je pas net hebt uitgeplant en aan gewassen die écht niet lang zonder water kunnen, zoals tomaten en komkommers.

Oogsten in de moestuin in juni

In juni kun je gaan genieten van je eerste zomeroogst. De eerste erwten zijn nu klaar, net als kruisbessen en aardbeien. En niet te vergeten het vele saladegroen, radijsjes en bieten. Stop deze maand met het oogsten van asperges om de planten weer energie op te laten doen voor volgend jaar.

Tomaten bemesten

moestuin in juni: tomaten bemesten

Zodra je tomaten beginnen te bloeien, hebben ze regelmatig voeding nodig. Het makkelijkste is het om eens in de twee weken vloeibare tomatenvoeding aan het gietwater toe te voegen. In deze voeding zit veel kalium, dat zorgt voor meer bloemen – en dus meer vruchten. En doordat het vloeibaar is, wordt het snel opgenomen door de plant. Controleer voor het bemesten wel altijd de dosering op de verpakking!

Je moestuin in juni: zaaien & planten

Blijf doorgaan met het zaaien van groenten die binnen slechts enkele weken oogstklaar zijn. Denk aan (pluk)sla, radijsjes en bieten. Ook kun je nog wortelen zaaien, maar bescherm die wel met netten tegen de wortelvlieg. Om deze lastige vlieg verder verwarren, kun je ook nog tot augustus lenteuitjes zaaien bij de wortelen. De worteltjes houden op hun beurt de uienvlieg op afstand.

Dit kun je nog meer zaaien in juni:

Broccoli

spruitbroccoli

Broccoli en aspergebroccoli (ook bekend onder namen als winterbroccoli, spruitbroccoli of speerbroccoli) kun je zaaien in juni. Zaai de zaden rechtstreeks in goed voorbereide grond of zaai ze voor in zaaimodules om later uit te planten. Juni is ook een goede tijd om eerder gezaaide broccoliplantjes in de vollegrond te zetten.

Paksoi

Paksoi is een lekker knapperige bladgroente die een heerlijk frisse smaak toevoegen aan salades of in roerbakschotels. De smaak houdt het midden tussen kool en spinazie. Zaai de zaden na midzomer (21 juni) in ondiepe zaaigeultjes of in potten.

Knolvenkel

moestuin in juni: knolvenkel zaaien

Je kunt knolvenkel rechtstreeks zaaien in de moestuin in juni. Als je tussen mei en juli elke paar weken wat venkelzaden zaait, kun je oogsten van augustus tot oktober. Zaai in goed voorbereide groentebedden en dun de zaailingen uit op 30 cm.

Pompoenen

Begin juni is je laatste kans om nog pompoenen te zaaien, zodat ze nog genoeg warme dagen krijgen om hun vruchten te ontwikkelen. De pompoenen die je in mei hebt gezaaid, zijn echter nu klaar om uit te planten. Geef pompoenen veel mest en water in de zomer, want ze zijn ontzettend gulzig.

bron: gardenersworldmagazine.nl